Cerita Rakyat Sangkuriang dalam Bahasa Sunda


Cerita rakyat sangkuriang dalam bahasa Sunda dan Indonesia banyak dicari oleh pengguna internet. Mengapa kisah Sangkuriang dalam bahasa Sunda ini banyak dicari? Seperti yang kita ketahui, kisah Sangkuriang ini asalnya memang dari daerah Sunda dan kisahnya banyak diterjemahkan ke dalam bahasa Indonesia.

Cerita Sangkuriang dalam bahasa Indonesia lebih banyak disukai karena tak semua orang Indonesia dapat berbicara atau memahami bahasa Sunda. Pada kesempatan kali ini saya akan membahas sedikit tentang kisah Sangkuriang yang berasal dari tanah Sunda ini ke dalam bahasa Indonesia secara singkat. Perlu diketahui, kisah Sangkuriang ini adalah sebuah legenda terjadinya gunung Tangkuban Perahu yang berlokasi di provinsi Jawa Barat.

Jalan Cerita Sangkuriang versi Sunda

Carita rahayat Sangkuriang dina basa Sunda atawa vérsi Indonésia ieu sarua, nyaéta berawal ti saurang wanoja geulis ngaranna Dayang Sumbi anu nikah kalawan sabuntut anjing anu mangrupa titisan déwa ngaranna Tumang. Buah pernikahan Dayang Sumbi jeung Tumang ieu téh lahirna saurang anak lalaki ngaranna Sangkuriang.

Anak kasebut tumuwuh tanpa nyaho yén ayah kandungnya nyaéta Tumang. Dina hiji poé, Sangkuriang moro rusa babarengan anjingna, Tumang. Sangkuriang geus jangji mikeun haté rusa pikeun indungna. Hanjakalna, Sangkuriang kurang boga untung sarta rusa ogé leupas ti buruannya. Pikeun melampiaskan kekesalannya kalawan maéhan Tumang sarta saterusna mikeun haté Tumang dina indungna.

Sanggeus éta Dayang Sumbi menyantap haté Tumang anu dibikeun ku Sangkuriang sarta sanggeus réngsé, manéhna ogé nanyakeun Tuman ka anakna. Dayang Sumbi ogé ambek sabot nyaho yén Tumang geus mati sarta haténa dibikeun dina dirina pikeun didahar. Manéhna ogé nakol anakna nepi ka sirahna getihan sarta Sangkuriang ogé lumpat ka leuweung.

Sangkuriang anu lumpat ka leuweung saterusna kapidara sarta kapanggih ku Ki Ageng anu saterusna merawatnya. Sanggeus sadar, Sangkuriang tétéla kaleungitan ingatannya sarta baganti ngaran jadi Jaka sarta berguru ka Ki Ageng anu geus merawatnya.

Dina hiji poé, Sangkuriang ménta idin pikeun ngumbara. Teu ngahaja, Sangkuriang manggihan hiji pondok anu dicicingan ku wanoja geulis anu teu séjén nyaéta Dayang Sumbi. Sangkuriang sarta dayang Sumbi ogé murag asih alatan duanana henteu silih mikawanoh.

Tapi, sanggeus Dayang Sumbi weruh yén Sangkuriang nyaéta anakna, manéhna ogé ngusulkeun sarat ambéh dipangnyieunkeun kapal sarta danau. Sanggeus Sangkuriang ngabéréskeun manéhna, Dayang Sumbi jalir pasini sarta nyieun manéhna ambek. Sangkuriang saterusna nalapung kapal anu dijieunana sarta pamustunganana jadi gunung Tangkuban Parahu.

Selanjutnya : Sosok Prabowo dan Reformasi yang Tak Dapat Dipisahkan
Sebelumnya: Cara Mendapatkan Uang Berlimpah
 

Artikel Menarik Lainnya

Komentar