Pidato Bahasa Jawa tentang Pendidikan


Sepenting-pentingnya sekolah, lebih penting lagi pendidikan. Banyak orang sekolah tetapi tidak mengerti arti pendidikan yang sesungguhnya. Pendidikan tidak harus bergantung kepada sekolah. Pendidikan bisa didapat melalui “sekolah kehidupan” dan praktik langsung (learning by doing).

Di Pulau Jawa khususnya Jawa Tengah sedang dikembangkan suatu metode pembelajaran menggunakan bahasa daerah. Selanjutnya tulisan ini akan ditulis dalam bentuk pidato bahasa Jawa tentang pendidikan.

Berikut ini akan disampaikan kisi-kisi tentang pendidikan untuk semua. Mulai dari sejak dini sampai mati. Hadis baginda Rasulullah saw. menyebutkan, “Tuntutlah ilmu dari buaian sampai liang lahat.”

Contoh Pidato Bahasa Jawa

Berikut ini adalah teks pidato ihwal pendidikan dalam bahasa Jawa yang kalau diterjemahkan dalam Bahasa Indonesia, “Kuatkan Tekad Terus Madju.”

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum Wr. Wb.

Ing wicara anduweni hak “kang kuwat netepake diterusake!”

Generasi saiki ora kaya sadurunge. Bentenipun punika ageng. Murid-murid pisanan maca edisi buku-koran. Banjur disalin (nulis) bali ing koran ngangge tangan liwat pribadi pena opo potelot. Sa iki maca buku online, e-book, lan artikel saka internet. Banjur pindhah ing cara sing niru koro asline. Ketoke liyane, ing asas padha (podho wae). Ora ono bedane.

Aja kabeh ease saka mahasiswa ora malah gawe kreatif. Murid-murid sing arep bisa ketemu karo cara anyar ing coro belajar lan ora gumantung ing idea saka guru / Dosen. Kene ki, guru ngirim kabuka ing owah-owahan saka carane sinau. Aja guru / Dosen marang mahasiswa / mahasiswi nelusuri bahan ing internet. Nanging guru déwé durung ngerti carane nggunakake internet.

Pendidikan ing Indonesia Saiki periode mongso arepe ganti. Saben pelajar /mahasiswa anduweni hak kanggo boso asing  minangka basa ilmu saliyane basa lokal utawa ibu. Inggris punika gapura kanggo nyawiji ilmu.

Utamané kanggo tuwane, dikiataken sing netepake kanggo pendidikan ing bocah-bocah. Nalika ekonomi punika tansah digunakake minangka alesan kanggo pendidikan bisa lanjut. Ayo kita katon kanggo wayahe, kita sedulur sing ana ing provinsi Papua, Aceh, Shame, NTB, malah ing Jawa dhewe, lan akeh liyane panggonan. Sekolane padha bocor, padha isih Bare lemah sekolah, sekolah sing ora pake alas sikil, nulis karo kapur, nanging bisa uga jawara.

Pidato bahasa Jawa tentang pendidikan ini tidak akan cukup untuk mengobarkan api semangat agar pendidikan di Indonesia maju.

Selanjutnya : Nama Grup Sepak Bola di Dunia yang Paling Sukses
Sebelumnya: Makalah Kaidah Ilmiah
 

Artikel Menarik Lainnya

Komentar